M/S Polarland vei kai i Vancouver 1.03.1967 |
Året er 1966, det er Vietnamkrig og romkappløp ute i den store verden. I England er det VM i fotball, der finalen avgjøres med et meget omdiskutert mål via tverrligger og strek. Her hjemme er Per Borten statsminister for en borgerlig koalisjonsregjering, og norsk skipsindustri stormer fremover.
På Risøya har Haugesund Mekaniske Verksted nettopp fullført sitt skip nummer #29, som får navnet M/S Polarland. Det er et langt og slakt skip, over 160 meter fra baug til akter, og veier nesten 13000 bruttotonn. I buken har det en 6 sylindret dieselmotor fra Götaverken med 8400 hestekrefter. Det er skipsreder Richard Amlie som har bestilt båten, som umiddelbart blir satt i trafikk. Bildet over er tatt ved kai i Vancouver den 1. mars året etter.
D/S Polarland |
Den nye Polarland går i tjeneste for det norske verftet frem til 1977. Da ble det solgt for første gang, til Delina Shipping Ltd, på Cayman øyene. Enda et norsk skip som selges brukt til utlandet når det selv erstattes av nyere og mer moderne utstyr. Det nye rederiet svinger malerkosten, og skipet heter plutselig Iscelu.
Fra Cayman øyene går ferden videre til Tyrkia og Istanbul i 1981, og i 1989 videre til Taiwan. Skipet heter nå Lung Hao, og seiler under Panama flagg.
Ikke lenge etterpå, mens skipet seilte utenfor kysten av sitt nye hjemland, kom det ut for en tyfoon, kraftige stormer som forekommer i Asia. Det kom ut av kurs, og den 12. september 1989 går det på grunn og synker.
M/S Polarland endte sine dager på havbunnen, og kan i dag finnes som skipsvrak på mange dykker-sider. Vil du besøke dette gamle HMV skipet, må du på med drykkerdrakt og oksygenflasker. Noe vanskelig, men dog mulig!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar