lørdag 13. juli 2013

Søndagsskole i Persia

Noen opplevelser fra arbeidslivet er mykere enn andre, og denne historien er en slik.
Her er jeg med mor og den lille gutten på tur til Hotel Darius
på Kish Island. Darius er en kjent skikkelse fra det Gamle
Testamentet i Bibelen, og var konge i Persia

Under oppholdet på Kish Island i Iran, bodde jeg sammen med en norsk familie, der far var helikopterpilot for oljearbeidere i gulfen. Denne familien var den eneste vestlige familien som bodde på øya på den tiden, og deres lille sønn var sulteforet på vestlig kultur.

En ettermiddag etter jobb, mens vi spiste middag, ville derfor moren at jeg skulle fortelle litt om Jesus til guttungen. Det var nemlig mangelvare å høre om den kristne tros grunnlegger på øya, omgitt som de var av persere og arabere.

Ingen av foreldrene var spesielt kristne, men det var viktig for dem at gutten fikk riktig påvirkning. Og slik gikk det til at jeg satt der i Persia og fortalte om min tro på Jesus til en liten gutt på 4-5 år. Jeg har tenkt på denne episoden etterpå, og lurer på hvor varig inntrykk dette gjorde, og om livet hans tok denne gode retningen i ettertid.

torsdag 11. juli 2013

Arabisk grillfest, vodka og barnåler

Tesalongen ved Bailbrook College. Her på gressplenen
hadde araberne rigget i stand til grillfest
Jeg var 20 år gammel da jeg kom til Bailbrook første gang, som aspirant hos Luftfartsverket. Vår klasse på
12 nordmenn var den tredje på kort tid ved Serco IAL som gjennomførte Grunnkurs i Air Traffic Control Services.

Parallelt med oss gikk en klasse fra Oman, 12 arabere som vi etterhvert betraktet som en integrert del av vår egen klasse. Akkurat som oss hadde de sine figurer som stakk seg ut, og noen av dem var av kompis kaliber. Synd at vi ikke har hatt noe kontakt i ettertid. Oman har hatt en enorm vekst siden 1994, og flere av mine gamle venner har forhåpentligvis gode jobber i Omans lufttrafikk-ministerium nå.

Men å grille mat kan de ikke!

Ved en anledning inviterte araberne alle studentene ved skolen til grillfest utenfor tesalongen. De stilte selv med kjøtt og grill, mens polakkene på skolen stilte med vodka og engelskmennene med gin. Vi nordmenn var grådige nok til å forsyne oss av gratisvarene uten å gi noe annet tilbake enn et stereoanlegg med norsk listepop fra 90-tallet. All drikke ble drukket rett fra flasken, og kjøttet fortært med henda, som det var forventet fra vårt multikulturelle lille samfunn.

Men, det var bare jeg som måtte til legen etterpå....

Diagnose matforgiftning; piller og sykemelding en uke. Det var ikke spesielt behagelig, og fremdeles kan jeg noen ganger kjenne ubehaget når det grilles kylling rundt omkring.

Men, jeg lærte ihvertfall at gin smaker som barnåler!